Hunt For Europe

Hunt for Europe

ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ERASMUS +» και επτά διεθνείς εταίρους: EnAIP Piemonte (Ιταλία), LudusXR (Δανία), Die Berater (Αυστρία), Wisamar (Γερμανία), Centre 4 Education (Ισπανία), Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης (Ελλάδα), και MTU (Ιρλανδία – Συντονιστής).

ΙΣΠΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ HFE 2.0

Τα σχολεία μας στη Μαγιόρκα της Ισπανίας έχουν δοκιμάσει την πλατφόρμα Hunt for Europe 2.0 και βρήκαν σε αυτή την έκδοση έναν νέο τρόπο εκμάθησης νέων γλωσσών (γερμανικά, ισπανικά, ελληνικά, ιταλικά, δανέζικα και αγγλικά) καθώς και τον πολιτισμό κάθε χώρας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τόσο την πλατφόρμα όσο και το παιχνίδι για πολλούς παίκτες στις τάξεις, κάτι που θα είναι ένας ακόμη απίστευτα διασκεδαστικός τρόπος μάθησης με τους μαθητές.

Το έργο Hunt for Europe 2.0 σάς προσφέρει διαφορετικές γλώσσες για εκμάθηση.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ HFE 2.0 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δώδεκα μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου από την Πορτογαλία που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στη Σύρο παρακολούθησαν τη δεύτερη Πολλαπλασιαστική Εκδήλωση στο Βαρδάκειο Σχολείο στις 9 Αυγούστου. Είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλατφόρμα HFE2 και να ανακαλύψουν όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν να μάθουν ή να βελτιώσουν μία ή περισσότερες από τις έξι γλώσσες που προσφέρονται (ελληνικά, ισπανικά, γερμανικά, αγγλικά, δανικά, ιταλικά). 

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις πολλαπλασιαστικής Δράσης: μία με καθηγητές ξένων γλωσσών σε γυμνάσιο της Λειψίας ως μέρος του προπαρασκευαστικού τους συνεδρίου για τη νέα σχολική χρονιά και μία άλλη με καθηγητές ξένων γλωσσών που διδάσκουν τα γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα για ενήλικες μαθητές, οι οποίοι επί του παρόντος έχουν πολλούς νέους συμμετέχοντες μεταξύ 18 και 21 ετών στα μαθήματά τους.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το HfE, όπως φάνηκε από τη ζωηρή συζήτηση για την πιθανή χρήση τους στην τάξη. Συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι βρήκαν τον συνδυασμό «πολιτιστικής μάθησης» και γλώσσας πολύ ελκυστικό, γιατί προφανώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει στο σχολείο. Ένας δάσκαλος εξήγησε, “Μπορείς να βρεις τόσα πολλά πολιτιστικά πράγματα, αλλά είσαι ακόμα εδώ, στη Γερμανία, με όλους τους συμμαθητές σου γύρω σου. Δεν μπορείς πραγματικά να το αποκλείσεις.”

Συνολικά, η εστίαση του έργου στην ομιλία έτυχε επίσης πολύ καλής υποδοχής, καθώς αυτό ακριβώς είναι στο οποίο δυσκολεύονται περισσότερο οι μαθητές. Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που εργάζονται σε μαθήματα για τη γερμανική ως δεύτερη γλώσσα τόνισαν επίσης ρητά την προστιθέμενη αξία μιας προσφοράς με την οποία οι μαθητές μπορούν να εξασκήσουν καθημερινές καταστάσεις με παιχνιδιάρικο τρόπο.

[Και οι δύο φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση με τους καθηγητές ξένων γλωσσών στην εκπαίδευση ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Λειψία.]

ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

«Είχαμε πάνω από 30 μαθητές και δύο δασκάλους από το κοινοτικό κολέγιο Castle island στο Kerry που βρίσκονται στο Μεταβατικό Έτος. Επισκέφτηκαν το MTU στις 19 Σεπτεμβρίου και η δανέζικη ομάδα μάς πρόσφερε μια διαδικτυακή επίδειξη του παιχνιδιού μας και είχαμε έναν Ιρλανδό προσκεκλημένο ομιλητή που μίλησε για άλλες πρωτοβουλίες διαδικτυακής εκμάθησης γλωσσών με σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιρλανδία.

Λάβαμε ιδιαίτερα καλά σχόλια και ελπίζουμε ότι οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι μας για την εκμάθηση γλωσσών.»

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο Centro Studi Sereno Regis στο Τορίνο, πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του έργου HFE2.0. Στόχος αυτού του έργου είναι να αναπτύξει έναν καινοτόμο σύστημα μάθησης γλώσσας και πολιτισμού μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μετά τους θεσμικούς χαιρετισμούς από τον Roberto Santoro, πρόεδρο της EnAIP Piemonte, οι εκπρόσωποι του MTU και της LudusXR, ιρλανδικοί και δανέζικοι εταίροι, παρουσίασαν την πλατφόρμα VCC και την εικονική πραγματικότητα (VR).

Ο σκοπός της πλατφόρμας VCC είναι να διδάξει τη γλώσσα και τις τεχνικές καθημερινής επικοινωνίας εντός μιας συγκεκριμένης πολιτισμικής κοινότητας, χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό βιβλίο, χωρισμένο σε διάφορα μαθήματα για κάθε διαθέσιμη γλώσσα, με διαφορετική ιστορία και σύνολα αφηγηματικών στοιχείων. Για κάθε γλώσσα υπάρχουν πέντε διαθέσιμες μονάδες σε προοδευτική ακολουθία και προπαιδευτική σειρά, αποτελούμενες από ασκήσεις ομιλίας, ακρόασης και συνδυασμένες ασκήσεις που περιλαμβάνουν πολιτισμικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τη γεωγραφία και τις συνήθειες της χώρας της επιλεγμένης γλώσσας.

Χάρη στις αυτόματες διορθώσεις στο τέλος των ενοτήτων, είναι δυνατό να εντοπιστούν οι αδυναμίες του μαθητή και να προγραμματιστεί η βελτίωση σε συγκεκριμένα περιεχόμενα.

Στην Εικονική Πραγματικότητα, οι μαθητές καθοδηγούνται από ιστορικούς χαρακτήρες, ώστε να μπορούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα βιώνοντας πραγματικές καταστάσεις. Η Kristin Brogan, του MTU, επεσήμανε ότι η συμπερίληψη του παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία είναι ισχυρό κίνητρο για τους μαθητές, οι οποίοι διασκεδάζουν και επομένως απολαμβάνουν τη μάθηση. Αυτή τη γνώμη συμμερίστηκαν και οι καθηγητές, οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμάσει την πλατφόρμα HFE2.0. Υπογράμμισαν πώς οι μαθητές που παίζουν ήδη παιχνίδια θα μάθουν πιο εύκολα γιατί θα μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα ενώ μαθαίνουν και θα ασχολούνται περισσότερο.

Η Antonietta Centolanze μίλησε για την εμπειρία και τη μαθησιακή προσέγγιση στο CPIA: δεν υπάρχει πλέον σαφής διαφορά μεταξύ της γλώσσας 1 και της γλώσσας 2, αλλά μάλλον ένας συνδυασμός γλωσσών και μιας πολυγλωσσίας όπου η γνώση των γλωσσών συμβάλλει στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αίσθηση της ένταξης. Η Anna Nervo, μια δασκάλα που υποστηρίζει τη διαδικασία ψηφιακής μάθησης στο CPIA, τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία νέων γλωσσών. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πώς τα νέα εργαλεία θα πρέπει να είναι εύχρηστα και προσαρμοσμένα σε διαφορετικούς στόχους, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι χρήστες του CPIA έχουν χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες.

Η Alessia Messutti, από το ITCILO, υπενθύμισε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των τελικών χρηστών: σήμερα η εστίαση έχει μετακινηθεί από ένα Κέντρο περιεχομένου σε μια προσέγγιση χρηστών. Η μάθηση είναι εμπειρία και μόνο αν βιωθεί με τον σωστό τρόπο θα οδηγήσει σε πραγματική γνώση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστούν οι μέθοδοι διδασκαλίας εμπεόμενες από τις νέες τεχνολογίες και την παιδαγωγική.

The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute and endorsement of the content, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

2020-1-IE01-KA201-065973

Scroll to Top